dinsdag 5 juli 2016

Polysomnografie voor Dummies: de theorie

Polysomnografie (PSG). Een hele mond vol. Regelmatig krijg ik de vraag wat een PSG inhoudt en waarom wij dit met Bommel moeten doen. Daarom hierbij de theorieles: ‘Polysomnografie voor Dummies’.

Inmiddels heb ik 6 PSG’s meegemaakt en ben ik dus voldoende gecertificeerd om deze online les voor jullie te verzorgen. Eerst de theorie en daarna vooral de praktijk…!

De casus Bommel
Men neme een kind, in dit geval Bommel, dat gewoon thuis geboren wordt en waarvan niets erop wijst dat het ook maar iets mankeert. In de kraamweek valt ze echter alleen maar af, huilt heel hees en maakt een gek geluidje tijdens het slapen. Als Bommel tijdens het drinken grauw wordt, is het signaal daar dat er actie ondernomen moet worden. Na een aantal weken ziekenhuisopname volgt de deeldiagnose: slappe luchtpijp & ongerijpt strottenhoofd (Laryngotracheomalacie). Hierdoor heeft ze ademstops van minimaal 10 seconden. De wanden van haar luchtpijp klapperen als een slap rietje. 

Tel hierbij op dat Bommel een periodieke ademhaling heeft en ons kind blijkt ‘ademhaling technisch’ niet zo goed afgebakken als gedacht…! Dit verschijnsel wordt ook wel prematuur ademhalingspatroon genoemd. Het woord zegt het al: dit wordt vaak alleen gezien bij prematuurtjes en die groeien hier na een paar maanden overheen. Bommel is echter niet prematuur geboren en ze is er niet overheen gegroeid, helaas. Er zijn in NL ongeveer 15 kindjes ouder dan 1, die niet prematuur geboren zijn, die dit hebben. Er is maar weinig over bekend. Ook periodiek ademen gaat gepaard met ademstops. Deze duren meestal korter dan 10 seconden. Elk nadeel heb per slot van rekening z’n voordeel...
Credit: Evgeny Atamanenko, 123RF Stockfoto

Bommel heeft dus 2 soorten ademstops die ook in hun duur verschillen. En met dit gegeven komen we bij het onderwerp van onze theorieles van vandaag: de Polysomnografie.

Wat is een polysomnografie? 
Een polysomnografie of PSG is een slaaponderzoek. Poly betekent meer, Somno betekent slaap en Grafie betekent opschrijven of registreren.  Het is een test voor de diagnose van, onder andere, het obstructieve slaapapneu syndroom (OSAS). Een ademstop (apneu) kan komen doordat er iets in de weg zit wat de luchttoevoer blokkeert, zoals bijvoorbeeld die klapperende luchtpijpwandjes. Of er kan een ‘centraal probleem’ spelen. Dit betekent dat een signaal vanuit de hersenen de ademhalingsprikkel verstoort (CSAS, centraal slaapapneu syndroom). ‘Fun fact’: we hebben het over een apneu als de ademstilstand langer duurt dan 10 seconden.

Hoe gaat een PSG in zijn werk?
Aangezien onze casus van vandaag, Bommel, op ademhalingsgebied wat uitdagingen heeft, is de PSG gericht op haar ademhalingsproces. Zaken als een EEG worden niet gedaan, want er is geen centraal probleem gevonden. Alvorens de PSG van start kan gaan, vindt er een ‘totale plug-in’ plaats: Bommel wordt volgeplakt met elektroden en meters. Er komen strakke banden om haar borstkas en buik. Deze registreren de ademhalingsbeweging. Zo wordt bepaald of een apneu obstructief of centraal is. Ze wordt aan De Bewaking gelegd, deze bewaakt haar zuurstofgehalte (saturatie), haar hartslag en hartritme. Een neusbril voor het meten van de luchtstroom en plakkers op de huid voor de zuurstof & koolzuur uitstoot, maken het geheel aan snoeren en meters helemaal af!  Tenslotte hangt er een cameraatje met microfoon boven haar bed. Zo ondersteunen ook beeld en geluid bij het analyseren van alle gegevens. De Polysomnografie kan nu beginnen.

Tot zover de theorie & achtergrond. 
Vragen? Geen vragen? Mooi, gaan we door!

De PSG praktijkles staat voor zeer binnenkort gepland. Echt de moeite waard, want: ik deel dan een zeer enerverend ervaringsverhaal met jullie. Je leert per slot van rekening nog altijd het meeste van ervaringen uit de praktijk…
Heel graag tot dan!


  


Naast een blog biedt Mantelmama ook tips m.b.t.: kwaaltjes(sonde)voeding en websites. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten